درمان واریس با استفاده از روش لیزر - آر اف (RF)

 

درمان رگ های واریسی با استفاده از روش لیزر / آر اف (RF) آندو واسکولار

لیزر دستگاهی است که یک پرتوی نوری بسیار متراکم را تولید می کند. این پرتو نوری حامل انرژی بوده و این انرژی را به ساختاری که به آن تابیده می شود منتقل می نماید. چنین خاصیتی باعث می شود پرتو لیزر کاربرد های بسیاری متنوعی پیدا کند که یکی از آنها کاربرد در زمینه پزشکی و برای تخریب بافت های معیوب یا نامطلوب است.

رگ های واریسی نمونه از بافت های معیوب هستند که در نتیجه اختلال دریچه های یکسو کننده جریان خون در رگ ها، به ویژه در اندام های تحتانی مانند پاها، ایجاد می شوند. در این حالت خون نمی تواند از اندام های تحتانی به سمت بالا و قلب حرکت کند و در ورید های پا جمع می شود، در نتیجه ورید ها متورم و پرپیچ و خم می شوند.

یکی از گزینه های درمانی متکی بر کاربرد لیزر برای درمان رگ های واریسی با نام درمان با لیزر / آر اف (RF) اندوواسکولار (Endovenous Laser Treatment [ELT]) شناخته می شود و یک تکنیک کمتر تهاجمی با هدایت سونوگرافی برای مسدود کردن و از بین بردن رگ های واریسی است. در این روش متخصصین رادیولوژی مداخله ای یا جراحان عروق از حرارت تولید شده توسط لیزر برای تولید بافت اسکار در رگ های واریسی و انسداد آنها استفاده می کنند. پس از انسداد رگ واریسی خون از طریق سایر رگ های مجاور جریان پیدا می کند.

 ضرورت استفاده از درمان رگ های واریسی به روش لیزر / آر اف (RF) اندو واسکولار

معمولاً رگ های واریسی دردناک نیستند. نشانه های ابتلا به این عارضه ظاهر شدن رگ هایی به رنگ بنفش تیره یا آبی و همچنین مشاهده رگ های متورم و پرپیچ وخم در پشت پا هاست. معمولاً می توان با اقدامات ساده مانند ورزش و استفاده از جوراب های واریس از گسترش این عارضه جلوگیری کرد اما در موارد زیر ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشید:

·         حس خارش یا سنگینی در پاها

·         سوزش، طپش، گرفتگی عضله و تورم در بخش های انتهایی پا ها

·         تشدید درد پس از نشستن یا ایستادن برای مدت طولانی

·         خارش اطراف یک یا چند ورید

·         تغییر رنگ اطراف رگ های واریسی

در صورتی که اقدامات خود مراقبتی این علایم را کنترل نکنند یا ظاهر و شرایط ایجاد شده بواسطه آنها برای بیمار ناخوشایند باشد، پزشک درمان این عارضه را در نظر می گیرد.

 

مخاطرات درمان وریدهای واریسی با استفاده از لیزر اندوواسکولار

 تمام عمل های جراحی با مخاطراتی همراه هستند برخی مخاطرات مرتبط با عمل رگ های واریسی به روش لیزر / آر اف (RF) عبارتند از:

  • عفونت
  • درد در قسمت بالای ورید
  • خونریزی
  • کبودی
  • قرمز شدن متورم شدن (التهاب)  ورید
  • تغییرات رنگ پوست در قسمت بالای ورید درمان شده

ممکن است مخاطرات دیگری نیز بر اساس وضعیت کلی سلامت فرد وجود داشته باشند. بنابراین مشاوره پیش از عمل و آگاه‌سازی پزشک نسبت به تمام مسائل پزشکی و سوابق فرد ضرورت دارد.

کسب آمادگی برای درمان وریدهای واریسی با استفاده از لیزر / آر اف (RF) اندوواسکولار

پزشک روند درمان را برای بیمار توضیح خواهد داد. در جلسه ویزیت قبل از درمان بیمار می تواند تمام سوالات خود را از پزشک بپرسد و ابهامات موجود را با او در میان بگذارد. گاهی قبل از آغاز درمان از بیمار خواسته می شود فرم رضایت نامه ای را پر کند و اجازه برای عمل در همین فرم از وی گرفته می شود. در جلسه ملاقات قبل از درمان پزشک سوالاتی در مورد شرح حال و سوابق پزشکی از بیمار پرسیده خواهد شد.

در برخی موارد از بیمار خواسته می‌شود قبل از عمل آزمایش یا آزمایشاتی را انجام دهد هدف از انجام این آزمایش ها این است که پزشک از  مناسب بودن شرایط بیمار برای عمل اطمینان حاصل کند.  برخی از این آزمایش ها مربوط به تست های خونی و همچنین آزمایش ها تشخیصی می باشند.

در صورتی که بیمار سابقه ابتلا به اختلالات خونریزی دهنده داشته باشد باید آن را به پزشک اطلاع دهد. همچنین آگاهی پزشک از داروهای مصرفی بیمار چه داروهای تجویزی و چه داروهای بدون نسخه، از جمله هر نوع داروی رقیق کننده خون، آسپرین، ایبوپروفن و داروهایی که بر انعقاد خون تاثیر می گذارند ضرورت دارد در این رابطه بیمار در صورت مصرف مکمل ها و داروهای گیاهی نیز آن را به اطلاع پزشک برساند. گاهی لازم است بیمار قبل از عمل مصرف برخی از این داروها را قطع نماید.

یکی دیگر از نکاتی که باید با پزشک در میان گذاشته شود سابقه هر نوع حساسیت و آلرژی به دارو، لاتکس، نوار چسب، ماده کنتراست و عوامل بی حس کننده و بیهوشی است.

رعایت ناشتایی برای مدت ۸ ساعت قبل از عمل ضروری است و در صورتی که عمل در ابتدای صبح انجام می شود بیمار باید از نیمه شب قبل از مصرف مواد غذایی و نوشیدنی خودداری کند.

ممکن است در صورت  اضطراب بیش از اندازه برخی عوامل آرامبخش برای بیمار تجویز شوند. بهتر است بیمار پس از این عمل از رانندگی خودداری کند بنابراین لازم است تمهیداتی برای رساندن بیمار به منزل اندیشیده شود.

علاوه بر موارد ذکر شده توصیه های دیگری نیز وجود دارند که با توجه به شرایط اختصاصی هر فرد از سوی پزشک  به بیمار ارائه می شود.

در ویدئوی زیر می توانید مصاحبه ی دکتر ابراهیمی نیک در خصوص درمان قطع واریس بوسیله امواج RF و مایکرویو ببینید

 

مصاحبه ی دکتر ابراهیمی نیک در خصوص درمان قطعی واریس بوسیله امواج RF

 

 

 روند انجام درمان وریدهای واریسی با استفاده از لیزر/ آر اف (RF) اندوواسکولار

درمان رگ های واریسی با استفاده از روش لیزر / آر اف (RF) آندو واسکولار

این روش درمانی نیاز به بستری بیمار در بیمارستان ندارد و می‌ توان آن را به صورت سرپایی در مطب پزشک انجام داد.

معمولاً مدت این عمل از یک ساعت کمتر است و فرد می تواند پس از عمل به منزل مراجعه کند. از بیمار خواسته می‌شود لباس های گشاد به همراه داشته باشد تا پس از عمل آنها را مورد استفاده قرار دهد.

 به طور کلی درمان رگ های واریسی با روش لیزر/ آر اف (RF)  اندوواسکولار در بردارنده مراحل زیر است:

ابتدا بیمار لباس های خود را با گان بیمارستانی عوض کرده و روی تخت درمان دراز می کشد.

در طول عمل به این تخت در جهت های مختلف چرخانده شده و در پوزیشن های متفاوت قرار داده می شود. گاهی بیمار برای محافظت از چشم ها در برابر پرتو لیزر عینک های محافظ مخصوص بر چشم میزند.

در این عمل یک فیبر یا رشته هدایت کننده پرتو لیزری از طریق یک لوله یا کاتتر به داخل ورید آسیب دیده هدایت می‌شود. پس از اینکه بیمار روی تخت قرار گرفت و برای عمل آماده شد پزشک ناحیه مورد نظر یعنی محلی که قرار است کاتتر در آنجا قرار بگیرد را بی حس می کند. علاوه بر آن پزشک مقدار اندکی از ماده بی حس کننده را در راستای طول ورید که قرار است درمان شود تزریق می نماید.

در این عمل از دستگاه سونوگرافی داپلر برای بررسی ورید قبل از عمل و هدایت کاتتر و پایش فیبر لیزر / آر اف (RF)  در حین عمل استفاده می‌شود و امواج صوتی برای تهیه تصویر ورید روی صفحه رایانه  به کار گرفته می شوند.

پزشک یک برش کوچک در پوست ایجاد کرده و کاتتر را در آن قرار می‌دهد و در درون رگ هدایت می کند. فیبر لیزری در درون همین کاتتر قرار داده می شود. پزشک به تدریج کاتتر را عقب می کشد و در همین حین لیزر ورید را به صورت طولی گرم می کند. به این ترتیب ورید جمع شده و در نهایت بسته می شود.

این عمل در کمتر از یک ساعت به پایان می رسد و محل گذاشتن کاتتر آنقدر کوچک است که در بسیاری از موارد نیازی به بخیه ندارد، این نقطه پس از عمل پانسمان می شود.

پس از عمل

بلافاصله پس از عمل بیمار برای راه رفتن به مدت 30 تا 60 دقیقه تشویق می شود. مقداری کبودی در محل ورید ها طبیعی است و ظرف مدت دو هفته برطرف می شوند. در نظر گرفتن تمهیداتی برای رساندن بیمار به منزل پس از عمل مطلوب است.

توصیه هایی در خانه

بیمار باید در خانه توصیه هایی که پزشک برای شرایط پس از ترخیص ارائه کرده رعایت نماید. این توصیه ها می توانند شامل موارد زیر باشند:

  • استفاده از کیسه یخ برای بازه های 15 دقیقه ای روی محل درمان به منظور کاهش تورم
  • بررسی روزانه محل برش های جراحی. وجود مایعی به رنگ صورتی روشن در محل پانسمان طبیعی است.
  • اجتناب از خیس شدن محل برش ها برای مدت 48 ساعت. بیمار می تواند تا زمان برداشتن پانسمان از اسفنج خیس برای استحمام استفاده نماید.
  • در برخی موارد جوراب واریس برای بیمار تجویز می شود. این جوراب ها فشار ملایمی را ایجاد می کنند که از بروز تورم در پاها جلوگیری می کند. از ویژگی های دیگر این جوراب ها جلوگیری از لخته شدن یا جمع شدن خون است.
  • بیمار باید از نشستن یا دراز کشیدن برای مدت طولانی خودداری کند و وقتی نشسته است پاهای خود را بالا نگه دارد. همچنین باید از ایستادن های طولانی مدت اجتناب کند.
  • سه مرتبه پیاده روی روزانه، هر بار به مدت بیست دقیقه برای بیمار در نظر گرفته می شود و این برنامه برای 1 تا دو هفته دنبال می شود.
  • فعال بودن بیمار مطلوب است اما باید برای یک تا دو هفته از دویدن، جهیدن یا بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کند؛ حمام آب داغ نیز در این مدت ممنوع است.

در ارتباط با دارو ها باید موارد زیر را در نظر گرفت:

  • مصرف دارو های مسکن بدون نسخه تنها در صورت ضرورت و با تایید پزشک معالج مجاز است. برخی دارو ها می توانند خونریزی را تشدید کنند.
  • در صورتی که فرد دارو های رقیق کننده خون را جهت جراحی قطع کرده باشد باید در مورد زمان از سر گرفتن مصرف آنها با پزشک مشورت نماید.

گاهی یک جلسه ویزیت پس از درمان برای بیمار برنامه ریزی می شود تا پزشک در آن جلسه بیمار را معاینه نماید. ممکن است در این ویزیت از معاینه با سونوگرافی جهت بررسی نتایج درمان واریس با لیزر/ آر اف (RF)  استفاده شود.

در صورتی که بیمار با موارد زیر مواجه شود باید با پزشک خود تماس بگیرد:

  • بروز نشانه های عفونت در ناحیه درمان شده؛ این نشانه ها می توانند شامل سرخی، گرم بودن یا وجود ترشحات در محل برش باشند.
  • تشدید تورم یا ایجاد تورم جدید.
  • هرگونه دردی که مانع از انجام فعالیت های عادی شود.

ممکن است پزشک، بسته به شرایط بیمار، دستورالعمل های دیگری را نیز ارائه دهد.

پشتوانه علمی-تحقیقاتی

گزارشی که در سال 2005 و در ارتباط با نتایج بدست آمده از بیش از 1000 مورد عمل ELT در یک دوره 5 ساله منتشر شد نشان داد 98 درصد از عروق درمان شده در این دوره 5 ساله همچنان بسته باقی مانده اندوسکوپیک عوارض جانبی ناشی از این روش کمتر از 0.5 درصد بوده است.

کمیته مشاوره پزشکی استرالیا در سال 2008 برتری این روش نسبت به سایر روش های جراحی را تایید نموده و اعلام کرد عوارض ناشی از این روش در مقایسه با روش های تهاجمی تر بسیار کمتر است. در یکی دیگر از تحقیقات معتبر که روی بیش از پانصد مورد درمان لیزر اندوواسکولار در یک دوره 69 ماهه انجام شده میزان موفقیت این روش 98.1 درصد اعلام شد. از این رو روش تخریب حرارتی درون عروقی که با نام ابلیشن ترمال اندوواسکولار/اندوونوس در بین متخصصین شناخته می شود و در آن از لیزر یا رادیوفرکانسی استفاده می شود یکی از گزینه های درمانی بسیار موثر و ایمن برای برطرف کردن ورید های واریسی است. این روش ها در زمره روش های رسمی توصیه شده توسط جوامع برجسته پزشکی از جمله جامعه بیماری های عروقی امریکا و انجمن عروق بریتانیا قرار دارد.         

0 پاسخ

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *