گواتر بزرگ شدن تیروئید

هر نوع بزرگ شدن غیرطبیعی غده تیروئید را گواتر (goiter) می نامند. این اختلال می‌تواند در هر فردی و در هر سنی رخ دهد اما شیوع آن در موارد زیر بیشتر است:

  • بانوان و دختران جوان
  • نوجوانان در سنین مدرسه
  • افرادی که در ارتفاعات بالا زندگی می‌کنند
  • بانوان بالای ۴۰ سال که مبتلا به اختلالات تیروئیدی هستند

 

علل متعددی در ایجاد گواتر نقش دارند. این علل می توانند اختلالات عملکردی باشند. گواتر به سه نوع گواتر ساده، کم‌کار و پرکار تقسیم می‌شود و یا حتی علل ناشناخته ای نیز در بروز آن نقش دارند.

 گواتر ساده، شایع‌ترین نوع گواتر است که علامت چندانی به جز بزرگی غده ندارد. در گواتر ساده، فقط اندازه غده تیروئید بزرگ شده و میزان هورمون‌های تیروئید طبیعی است.

اختلالات تیروئید، می تواند شامل بزرگ شدن تیروئید (گواتر) و سرطان تیروئید نیز باشد اما گواتر، بزرگ شدن تیروئید به صورت غیر سرطانی است.

 

گواتر چه علائمی دارد؟

برخی از نشانه های مهم گواتر شامل؛ تورم قابل رؤیت در پایین گردن، اشکال در بلع و تنفس، احساس تنگی در گلو، سرفه، گرفتگی صدا (خرخر کردن)، خستگی و ... می باشد.

البته نمی تواند هر کدام از این علایم را نشانه قطعی گواتر دانست و توصیه می شود برای تشخیص آن از معاینه و مشاوره تخصصی کمک بگیرید.

 

مهمترین عواملی که خطر ابتلا به گواتر را افزایش می‌دهند چه هستند؟

گواتر می تواند در هر فردی و در هر سنی رخ دهد و علتهای متعددی دارد و البته در برخی موارد علت آن ناشناخته است.

عوامل بسیاری می توانند موجب افزایش خطر ایجاد گواتر شوند. که مهمترین آنها عبارتند از؛ جنسیت، سن (بالای ۵۰ سال و زیر ۲۰ سال)، استرس، سابقه خانوادگی، قرار گرفتن در معرض اشعه، بارداری، کشیدن سیگار، تغذیه، داروها و درمان‌ها، درمان ید رادیواکتیو، کمبود ید، بیماری هاشیموتو و بیماری گریوز. که در مطلبی مجزا در مورد آنها توضیحاتی آمده است.

 

گواتر چه عوارضی برای فرد دارد؟

تقریبا تمام متابولیسم بدن، تحت تاثیر غده تیروئید و هورومون های ترشحی آن قرار دارند. هر یک از سه نوع گواتر ساده، کم‌کار و پرکار با عوارضی همراه هستند که برخی از آنها عبارتند از:

عصبانیت، ضربان قلب نامنظم (طپش قلب)، خستگی و ضعف مداوم، اضطراب، تحریک پذیری، تورم گردن، کاهش وزن و... که در مطالب مجزا در این مورد بطور کامل توضیح داده می شود.

 

متخصص، چگونه گواتر را تشخیص می دهد؟

معاینه فیزیکی، آزمایش خون و سونوگرافی از روشهایی هستند که پزشک متخصص می تواند بیماری گواتر را تشخیص دهد.

اگر می خواهید درباره روشهای تشخیص گواتر توسط پزشک متخصص، بیشتر بدانید به مطالب مربوط به گواتر در این سایت مراجعه کنید.

 

روشهای درمان گواتر (بزرگ شدن غده تیروئید)

با اینکه عدم درمان گواتر، معمولا موجب سرطان نمی‌شود؛ اما می‌تواند عوارض جدی به دنبال داشته باشد؛ از جمله: مشکلات تنفسی یا بلع، مشکلات قلبی و شکستگی استخوان. پس توصیه می کنیم در صورتی که یک یا چند مورد از علائم گواتر(که در بالا گفته ایم) را دارید برای تشخیص آن به پزشک متخصص مراجعه نموده و در صورتی که از ابتلای به آن مطمئن شدید بلافاصله برای درمان آن اقدام نمایید.

سایز غده تیروئید، علایمی که بیمار دارد و علت ایجاد گواتر می تواند مبنای درمان آن باشد. اگر گواتر، در اثر کمبود ید باشد، مصرف دوزهای کمی از ید می‌تواند تجویز شود. ید رادیواکتیو می‌تواند غده تیروئید را کوچک کند. با انجام جراحی نیز همه یا بخشی از غده برداشته می‌شود.

همچنین روش IR یعنی درمان های رادیولوژی مداخله‌ای یا اینتِروِنشِنال رادیولوژی (Interventional Radiology) می تواندبه برخی از بیماران مبتلا به گواتر مولتی ندولار به شرط داشتن شرایط خاص کمک نماید.

 

اگر می‌خواهید در مورد خدمات ارائه شده در مطب دکتر ابراهیمی نیک مطالعه کنید روی لینک آن کلیک کنید.  همچنین می‌توانید برای مشاوره با ما در تماس باشید.

0 پاسخ

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *