آمادگی-برای-نمونه-برداری-کبد

 

آمادگی های لازم برای بیوپسی کبدی چیست؟

قبل از بیوپسی کبد، باید با پزشک ملاقات کنید تا آنچه در طول بیوپسی روی خواهد داد به بحث گذاشته شود. این جلسه فرصت خوبی برای پرسیدن سؤالات در مورد این روش فراهم کرده و به شکلی اطمینان بخش بیمار را از مضرات و مزایای این پروسیجر آگاه می کند.

غذا ها و داروها

در جلسه ویزیت قبل از نمونه برداری، فهرست تمام داروهایی که مصرف می کنید از جمله داروهای بدون نسخه، ویتامین ها، مکمل ها و دارو های گیاهی را به پزشک ارائه دهید. احتمالاً قبل از بیوپسی کبد از شما خواسته می شود مصرف برخی داروها و مکمل ها که ممکن است ریسک خونریزی را افزایش دهند، متوقف کنید؛ از جمله این موارد می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • آسپرین، ایبوپروفن و برخی مسکن ‌های دیگر
  • داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقادها) مثل وارفارین
  • برخی مکمل های غذایی که می توانند احتمال خونریزی کنترل نشده را افزایش دهند

در برخی موارد از بیمار خواسته می شود شش تا هشت ساعت قبل از نمونه برداری کبد، از مصرف غذا یا نوشیدنی خودداری کرده و ناشتا باشد اما برخی افراد می توانند یک صبحانه سبک میل کنند.

آزمایش خون قبل از بیوپسی

معمولاً قبل از نمونه برداری یک سری آزمایش خون برای بررسی ویژگی های انعقادی خون انجام می شود. اگر دچار مشکلات انعقاد خون هستید، ممکن است قبل از بیوپسی دارو هایی برای کاهش احتمال خونریزی برایتان تجویز شوند.

تامین مقدمات دوره ریکاوری

برای برخی بیماران قبل از بیوپسی کبد یک آرام بخش تجویز می شود. در این صورت فرد باید برنامه ای برای رفتن به خانه توسط یک همراه داشته باشد و توصیه می شود شب اول پس از نمونه برداری فردی نزد بیمار بماند یا وضعیت او را بررسی کند.

آنچه می توان از نمونه برداری کبدی انتظار داشت

آنچه می توان در طول بیوپسی کبد انتظار داشت به نوع روش نمونه برداری بستگی دارد. بیوپسی از راه پوست رایج ترین نوع بیوپسی کبد است، اما برای همه قابل استفاده نمی باشد. گاهی پزشک در موارد زیر شکل متفاوتی از بیوپسی کبد را توصیه می کند:

  • ثابت نگه داشتن بیمار طی عمل نمونه برداری دشوار باشد
  • فرد سابقه مشکلات خونریزی یا اختلالات انعقادی داشته یا احتمال بروز آنها وجود داشته باشد
  • احتمال وجود یک توده عروقی در کبد مطرح باشد
  • مقدار مایع در شکم غیر طبیعی باشد (آسیت)
  • فرد دچار چاقی مفرط باشد
  • احتمال عفونت کبدی مطرح باشد

روند نمونه برداری کبدی

نمونه برداری کبد در بیمارستان یا مراکز سرپایی انجام می شود. دکتر حجت ابراهیمی نیک از روش نمونه برداری سرپایی و بدون درد کبدی استفاده می نمایند.

اقداماتی که قبل از بیوپسی انجام می شوند عبارتند از:

  • رگ گیری از بیمار، معمولاً از بازو، برای تجویز دارو در موارد لازم.
  • در برخی موارد تجویز یک آرام بخش برای رفع اضطراب بیمار در طول عمل

مراحل نمونه برداری کبدی بر اساس نوع پروسیجر متفاوت می باشند:

در روش نمونه برداری از راه پوست بیمار روی تخت نمونه برداری به پشت دراز کشیده و دست راست خود را بالای سر قرار می دهد. ابتدا پزشک با انجام معاینه و استفاده از تصاویر اولتراسوند، محل کبد را شناسایی می کند. پزشک یک داروی بی‌حس‌کننده را در ناحیه‌ای که قرار است سوزن نمونه برداری وارد آن ‌شود، تجویز می کند و سوزن بیوپسی از طریق برش کوچکی در قسمت پایین سمت راست قفسه سینه وارد می شود. در طول نمونه برداری توسط دکتر حجت ابراهیمی نیک، در روش نمونه برداری سرپایی بدون درد، از سونوگرافی برای هدایت سوزن نمونه برداری به محل مورد نظر در کبد استفاده می شود. روند نمونه برداری فقط چند ثانیه طول می کشد و سوزن به سرعت وارد کبد و از آن خارج می شود. طی این مراحل ابتدا بیمار تنفس های منظم و عمیق دارد سپس در لحظه نمونه برداری از وی خواسته می شود نفس خود را حبس کند.

در روش نمونه برداری ترنس ژوگولار بیمار روی تخت مخصوص نمونه برداری دراز می کشد و متخصص رادیولوژی مداخله ای یک عامل بی‌حسی را روی یک طرف گردن اعمال می‌کند؛ سپس یک برش کوچک در این ناحیه ایجاد شده و یک لوله پلاستیکی انعطاف‌پذیر از ورید گردن گذرانده می شود. این لوله با هدایت پیوسته تصویربرداری به سمت پایین سیاهرگ گردن و ورید بزرگ کبد (ورید کبدی) رسانده می شود. در این مرحله پزشک یک ماده حاجب را وارد لوله می کند و مجموعه ای از تصاویر رادیوگرافیک تهیه می شوند. ماده حاجب در این تصاویر محل ورید کبدی را مشخص می کنند. سپس یک سوزن نمونه برداری از این لوله عبور داده شده و یک یا چند نمونه کبدی برداشته می شوند. در نهایت کاتتر با دقت برداشته شده و برش روی گردن پانسمان می شود.

در روش نمونه برداری لاپاراسکوپیک، غالباً از بیهوشی عمومی استفاده می شود. در این روش بیمار به پشت روی تخت جراحی قرار می گیرد و پزشک کار خود را با ایجاد یک یا چند برش کوچک در ناحیه شکم آغاز می کند. در این روش نمونه برداری از ابزارهای ویژه ای استفاده می شود که از طریق برش ها وارد بدن می شوند و از جمله این ابزار ها یک دوربین فیلمبرداری کوچک است که تصاویر را روی یک مانیتور در اتاق عمل پخش می کند. پزشک بر اساس تصاویر ویدئویی ابزارها را به سمت کبد هدایت می کند تا نمونه برداری به شکلی دقیق انجام شود. پس از انجام بیوپسی، ابزار ها برداشته شده و برش ها با بخیه بسته می شوند.

شرایط پس از بیوپسی

معمولاً پس از نمونه برداری اقدامات زیر انجام می شوند:

  • بیمار به اتاق ریکاوری برده می شود و در آنجا فشار خون، نبض و تنفس کنترل می شود
  • بیمار در صورت انجام عمل ترنس ژوگولار، برای دو تا چهار ساعت یا بیشتر تحت نظر گرفته می شود
  • گاهی بیمار در محل ورود سوزن احساس درد دارد و ممکن است این درد تا یک هفته ادامه یابد
  • در روش های غیر سرپایی بهتر است همراهان بیمار وی را به خانه برسانند، زیرا تا زمانی که اثر داروی آرام بخش از بین نرود، فرد نمی تواند رانندگی کند
  • باید بیمار به مدت یک هفته از بلند کردن اشیاء سنگین خودداری کند
  • در روش های سرپایی فرد می تواند به تدریج در طول یک هفته به فعالیت های معمول خود بازگردد

لازم به ذکر است در روش های نمونه برداری سرپایی بدون درد کبدی که توسط دکتر حجت ابراهیمی نیک انجام می شوند، هیچکدام از این موارد وجود نداشته و بیمار به راحتی پس از نمونه برداری ترخیص شده و می تواند فعالیت های عادی خود را از سر بگیرد.

نتایج

پس از نمونه برداری، بافت کبدی به آزمایشگاه آسیب شناسی فرستاده می شود تا توسط پزشک متخصص پاتولوژی بررسی شود. پاتولوژیست به در نمونه دنبال علائم بیماری و آسیب به کبد خواهد بود و گزارش پاتولوژی نمونه ظرف چند روز از آزمایشگاه پاتولوژی برگردانده می شود. پزشک در اولین جلسه ویزیت پس از نمونه برداری، نتایج را برای بیمار توضیح خواهد داد. در اینجا مواردی مانند تشخیص یک بیماری کبدی، یا درجه بندی بیماری کبدی بر اساس شدت در گروه های خفیف، متوسط یا شدید انجام می شود و در صورت نیاز در مورد نحوه درمان مشاوره دریافت خواهید نمود.

دکتر حجت ابراهیمی نیک با استفاده از بروز ترین تجهیزات و تکنیک ها در مرکز نمونه برداری تیراد، بهترین خدمات نمونه برداری سرپایی و بدون درد و عوارض را برای بیماران فراهم نموده و با هماهنگی با آزمایشگاه های معتبر آسیب شناسی نتایج نمونه برداری را با بالاترین دقت ممکن در کمترین زمان به بیماران ارائه می نمایند.  

0 پاسخ

نظرات

نظر خود را با ما در میان بگذارید
نشانی ایمیل منتشر نخواهد شد

نظرات

Your email address will not be published. فیلدهای ستاره دار اجباری هستند *